Satay Ayam Bahan A
ekor ayam (buang tulang la. Pas tu potong dadu)
Bahan B
Serai 6 batang
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia 2 inci
Kunyit 2 inci
Lengkuas 1/2 inci
Jintan manis 1 sudu teh rata
Jintan putih 1 sudu teh rata
Air gula melaka 1 cawan (pekat)
Madu 1/2 cawan
Garam secukup rasa
Blender bahan B sehingga hancur. Kemudian gaulkan dengan ayam yang telah dipotong dadu. Kemudian perapkan beberapa jam. Setelah itu gorengkan di dalam kuali dan masukkan sedikit minyak kuah kacang tanah.goreng sampai garing. Ataupun lebih senang masukkan je dalam microwave. Pas tu dah masak cucuk dengan lidi. Makan dengan kuah kacang tanah.
Kuah kacang tanah
1 kilo kacang tanah. Digoreng tanpa minyak atau bakar je dalam oven suhu 140 c dalam masa 40 minit. Pas tu ramas dan blender kering.
Santan 250 gram
Bahan B
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 1 ulas
Halia 1 inci
Lengkuas 1/2 inci
Secubit jintan manis
Secubit jintan putih
Cili kering 5 tangkai
Bahan c
Gula melaka 2 keping(terpulang pada citarasa anda.kalau x cukup manis tambah lagi)
Garam secukup rasa.
Air asam jawa 1/2 cawan
Serai 1 batang (diketuk)
Blender bahan B. Panaskan minyak masak 1 cawan. Kemudian tumiskan bahan yang diblend sehingga garing. Masukkan santan. Setelah mendidih masukkan kacang yang telah diblend tadi. Kacau sampai pekat dan akhir sekali masukkan bahan c. Biarkan seketika mendidih dan kepekatan kuah terpulang pada anda. Pas tu hidangkan. Minyak kuah kacang boleh diambil untuk goreng satay.
P/s: satay ini ditujukan khas buat eiz yang mengidam. Kalau tak buat jaga!!!
5 comments:
Adoi sedap nye satay.. hehe..
Lame tak makan satay ni..
Duk makan satay hj samuri je..
Jemu da makan satay dia.. hehe
wahahaha, terliuq la, thks mamakakak, ahad ni cuti, iez wat ye, klu nak rase nnti iez postkan pakai pos laju hoho. slluuurrrpp!!
sodapnya sate tu...dah lama tak makan sate..uhukksss
lapor laaa pulok :D
haa nanti pakat2 buat bila cuti yek..
cam bes je tgk sate tuhhh
yummmmy
Post a Comment