300GM TEPUNG ROTI
200GM TEPUNG WHOLE MEAL
1 TSP OREGANO
5 GM SUSU TEPUNG
8 GM GARAM
1.5GM BREAD IMPROVER
10GM YIS SEGERA
30GM BUTTER
20GM SUGAR
50GM BAWANG (CINCANG)
250GM FRESH CREAM
TOPPING
TOMATO PUREE(DU CHEF)
CHEDDAR CHEESE(UNTUK RASA DAN WANGI)
MOZARELLA CHEESE
TUNA FLAKE(TC BOY)
ONION
PINEAPPLE(DICED)
GREEN PEPPER
CARA-CARA
CAMPURKAN SEMUA BAHAN KECUALI BUTTER.PUKUL DENGAN SPEED RENDAH SELAMA 2 MINIT. MASUKKAN BUTTER. KEMUDIAN TUKAR KE SPEED SEDERHANA SELAMA 10 MINIT HINGGA MENJADI DOH ROTI. (TARIK DIA TAK KOYAK MACAM ROTI CANAI)
REHATKAN DOH 10 MINIT. TIMBANG DOH SEBANYAK YANG DIKEHENDAKI. CANAI NIPIS IKUT CITARASA. REHATKAN 10 MINIT. CUCUK DENGAN GARPU. LETAKKAN TOPPING.SAPU TOMATO PUREE KE ATAS PIZZA. TABURKAN TUNA TC BOY. LETAKKAN DAUN SELASIH YANG DIPOTONG. LETAKKAN BUAH ZAITUN YANG DIPOTONG NIPIS. SUSUN CAPSICUM,BAWANG DADU, POTONGAN DAN NENAS. TABUR CHEESE MOZARELLA DAN CHEDDAR.(LG BYK LG SEDAP). TABUR OREGANO DAN GREEN PEPPER.
resepi ini diambil ketika menghadiri kelas membuat roti dan pizza pada 2009. pizza ni memang sedap. try buat kat rumah pasti jadi..
Sunday, January 3, 2010
GERMAN PIZZA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment