Friday, January 9, 2009

Anakku masuk darjah satu

'Mama ni apasal bawak keta 60 jer..selalunya mama bawak 100! ni mesti lambat sampai. kakak dah tak sabar nak sekolah", Kakak dah cemas. Ini jalan kampung laa..mesti slow..jap lagi sampai ler.. - Wah! dah tak sabar anak mama nak kesekolah
Hari pertama memang sangat-sangat ok. Nampak macam dah besar..
Haa! dah stat dikir barat dah...tak nak! tak nak! nak suruh mama tunggu adik!!!
Kakak pulak bagai nak rak ketawakan dia..eleh kakak macam bagus sangat!!
HARI KEDUA
"Mama, penat lah gi sekolah. Pukul satu baru balik. Masa sekolah tadika pukul 11 dah balik tau! kakak rasa ngantuk, lapar, boring!!",
HARI KETIGA
Hari ni best friend kakak tak boleh gi sekolah sebab demam. Kakak dah monyok..
Sesampai je dalam kelas mama minta diri kakak dah menangis." Nak ikut mama balik tak nak sekolah", "Kenapa??", "kakak tak tahu nak gi kantin! kakak tak tahu jalan nak balik, semua kakak tak tahu!! kakak nak ikut mama balik!!!!", Nangisnya makin kuat lah..Aduh! gawat nih..
Nasib baik dengan pertolongan cikgu kelas kakak dah ok sikit tapi kena janji rehat pukul 10 datang bawa bekal..
HARI KEEMPAT
Macam semalam juga walaupun best friend dia datang. Pujuk2 ok ler tapi rehat pukul 10 kena datang bawa bekal. Pukul 9.45 mama tercangguk le dekat pondok jaga. Sambil tunggu kakak keluar borak-borak ngan jaga.
10.30 loceng berbunyi. Waktu rehat dah habis. Mama nak balik dah..laa kakak melalak lagi.."kakak ni kenapa??kalau macam ni perangai mama tak nak datang lagi", "kakak nak mama hantar sampai kelas", Tangisan dah reda sikit. Kena ugut sikit baru boleh pakai..
HARI KELIMA
Hari ni kakak dah ok. Malam tadi abah dah pesan tak boleh nangis lagi. Sebab kakak dah cerdik. Abah tanya kenapa kakak nangis??"Kakak boring!!!blajar abc macam sekolah tadika jugak..",
4 tahun kakak dah masuk sekolah. 5 tahun kakak dah boleh baca. Agaknya tu ler dia boring..
Nanti dah biasa ok ler tu...ragam anak, macam2!!

2 comments:

mat yus said...

patut pun lama x update nagsuh anak ke sekolah.... tak apa... lama-2 ok ler tu

@LiYaNNuaR said...

hmm... sama la jugak dgn adik bongsu sya... baru tadika tu... td pg.. abis tudung sya ditarik2nya... takmau p skolah... lepas cekgu bawak dia ke dlm... sya terus pergi keje... sabarrr je laaaaaaa... kalau mak sya... sure tak sampai hati nak tinggalkan dia... sanggup tunggu luar pagar gitu... itulah mak sya... manjakan sgt... ngeh ngeh ngeh...

opsss... tlebey pulak.. ye la... tgh takda anak... bole le ckp cenggitu... ti da anak nanti... harus situasi sama akan dilalui, kan kak kan... huhuhu..